Hvad skal jeg vælge? Psykolog eller psykoterapeut? 

Mange er i tvivl om de skal vælge psykolog eller psykoterapeut, og jeg bliver ofte spurgt til forskellen. I forhold til titlerne, uddannelserne og arbejdsområder er der primært følgende forskelle:

  1. Psykologer er uddannet på universitet, og er uddannet til at vurdere og stille en diagnose på psykiske sygdomme. Det er en universitetsuddannelse i psykologi og eventuelt specialer indenfor en eller flere psykologiske retninger. Vægten i uddannelsen er overvejende psykologiske teorier og metoder.
  2. Psykoterapeuter uddannes på et psykoterapeutisk uddannelsessted, hvor fokus er på det terapeutiske arbejde. Uddannelsen som psykoterapeut er egenbetalt. En psykoterapeut uddannes ikke til at stille kliniske diagnoser eller til at tackle svære psykiske lidelser. De er uddannet til at hjælpe mennesker med psykiske og personlige udfordringer eksempelvis stress, angst, depression, sorg eller livskriser.
  3. Psykoterapeut er ikke en beskyttet titel og derfor kan den uddannelsesmæssige baggrund være forskellig. Der er etablerede psykoterapeutuddannelser (4 årige), mens der også er mange psykoterapeuter der har en anden faglig baggrund med en psykoterapeutisk efteruddannelse.
  4. Psykoterapeuter skal som en del af deres uddannelse udøve terapi på øveklienter og igennem mange timers egenterapi. Psykoterapeuten har således trænet de psykologiske og psykoterapeutiske metoder og teorier i praksis og mærket dem på egen krop. Det er ikke et krav på psykologstudiet – først ved videreuddannelse til specialist i psykoterapi kræves at psykologer får egenterapi .
  5. En psykoterapeut er ofte billigere end en psykolog

 

Hvad skal man så vælge – Psykolog eller psykoterapeut?

Hvis du er ude efter tester og diagnoser, så vælg psykologen. Men har du brug for psykologisk behandling, så kan psykoterapeuten være lige så god som psykologen. Her er metoder og den personlige relation mere vigtig end titel.

Når alt kommer til alt, så viser mange undersøgelser, at det er tilliden og kemien mellem dig og terapeuten, der er den afgørende. Er den ikke til stede, så kommer man ingen vegne i processen. Så vurder ud fra dine behov, hvad du har brug for og også din mavefornemmelse, hvem der er den rigtige for dig. Og skulle den første terapeut ikke være den rigtige, så fortvivl ikke, vælg en anden, så du finder et match. Der er en til alle. 

Desuden er det en god ide, at når du skal vælge psykoterapeut at tjekke om de er med i en brancheforening (eks. MPF) eller se på uddannelsesbaggrund og erhvervserfaring for at sikre, at du vælger en terapeut, som er kvalificeret og kompetent.

 

Hvad lægger jeg vægt på som psykoterapeut?

Som psykoterapeut tager jeg udgangspunkt i samtalen og fokuserer på de udfordringer, som er i dit liv herunder at identificere hvad årsagen er, hvilket kan være tankemønstre, følelser, hændelser fra barndommen mv.  

Som psykoterapeut er det vigtigt for mig, at jeg har rigtig mange timers egenterapi – hvor jeg selv har siddet i stolen som klient – fordi jeg er mit eget instrument. Det er vigtigt, at man som terapeut har været igennem mange processer og kender til egne mønstre, tilknytning, skyggesider mv, så man ikke kommer til at forfølge noget i samtalen, som dybest set måske slet ikke er relevant for dig. Det betyder, at jeg selv har gået hele vejen, og at jeg har prøvet alle øvelser og metoder, som jeg benytter i terapien. Desuden er jeg meget visuel i min tilgang, så terapien bliver fuld af nærvær og empati, men også konkret og forståelig. Du kan læse mere om psykoterapi og hvordan jeg arbejder her.

Personligt har jeg taget en langt og kringlet vej, hvor jeg har en sundhedsfaglig universitetsuddannelse, inden jeg efteruddannede mig til psykoterapeut. På den måde har jeg en bredde i mine kompetencer, og har erfaring både egen og kommunalt regi med over 500 samtaleforløb. 
Du kan læse meget mere om min baggrund her.

 

Hvad er en psykiater?

Hvis du sidder tilbage med spørgsmålet om, hvad er så en psykiater, så kommer svaret her.

  1. Psykiater er uddannede læger inden de har taget en specialuddannelse i psykiatri.
  2. Psykiatere kan tage en efteruddannelse i psykoterapi og mange benytter også psykoterapeutiske metoder i deres samtaler med patienterne
  3. Psykiatere kan – imodsætning til psykoterapeuter og psykologer udskrive medicin.
  4. psykiatere arbejde ofte med personer med svære psykiske lidelser eksempelvis skizofreni, psykoser og personlighedsforstyrrelser.
  5. Det kræves henvisning af egen læge for at komme til psykiater.

 

Jeg ønsker dig al muligt held og lykke med at finde lige præcis den terapeut, som kan hjælpe dig – så du kan få hjælp til det, som du har brug for.

Har du brug for en afklaring af, om jeg som psykoterapeut vil kunne hjælpe dig – så tøv ikke med at kontakte mig for en uforpligtende samtale.