Om mig

Min vej til psykoterapien og zoneterapien – hvem er jeg

Jeg er opvokset syd for Horsens i en familie med mor, far og to søskende. Efter en årrække med bopæl i Kolding vendte jeg tilbage til Horsens, hvor jeg bor på en nedlagt landejendom sammen med min mand og to børn. I 2012 startede jeg som selvstændig, hvor jeg havde praksis i midtbyen, men rykkede i 2017 hjem, således at jeg nu har praksis i mere landlige omgivelser.
Siden jeg var barn har jeg interesseret mig for hovedemnerne sundhed og psykologi, og det er også den vej, jeg har taget uddannelsesmæssigt – og hvor jeg i dag arbejder som psykoterapeut og zoneterapeut. 

Min spidskompetence er at skabe relationer til andre mennesker, og jeg er god til at analysere, aflæse og tune ind på, hvad den aktuelle situation er, hvad behovet er – og kommunikere det klart og tydeligt. Det er utrolig meningsfyldt for mig at følge og hjælpe vidt forskellige mennesker med de udfordringer og begrænsninger de kommer med – og se dem lyse op.

Hvordan arbejder jeg?

Psykoterapien kan noget særligt

Som psykoterapeut i Horsens tilbyder jeg samtaler for at finde ind til kernen af netop dine udfordringer. Ved hjælp af psykoterapi kan du forstå dig selv og leve mere frit, fordi du kan opnå indsigt i dit følelsesliv, tanke- og handlemønstre. Derved kan du blive i stand til at skabe forandring i de eksisterende problematiske følelser, tanker og mønstre, der kan give udslag i eksempelvis angst, depression, stress mv. Så psykoterapi er til dig,  der har brug for at komme videre og gerne vil have det bedre. Sammen finder vi årsagen til, hvorfor du har det som du har det, eller føler som du gør – så du definitivt kan bevæge dig frit videre.

Forskellige tilgange med tillid, nærvær og forståelse  i centrum

Jeg arbejder meget visuelt og har whiteboardet som min faste makker, hvor jeg i løbet af samtalen nedskriver nøgleord, figurer, sammenhænge, illustrationer mv. På den måde bliver det meget synligt og konkret at forholde sig til, hvad vi arbejder med, og jeg oplever det som meget konstruktivt og hjælpsomt, fordi det går gennem flere ’kanaler’. Alt efter hvad der passer til din problemstilling anvender jeg forskellige tilgange og teknikker til at forløse det.

I samtalen lytter jeg meget, men stiller også mange spørgsmål – og elsker at komme derhen, hvor der bliver sagt – ’det har jeg aldrig tænkt på’ eller ’det var et godt spørgsmål’, fordi så ved jeg, at vi er inde og rykke ved noget. Jeg anvender ofte eksempler eller metaforer, fordi det kan være så illustrerende, men også banalt og pærelet at gennemskue ting på afstand, når der er slør på egne omstændigheder.

Jeg fokuserer meget på tillid, nærvær og forståelse – det vil altid være mit fundament.

psykoterapeut i Horsens - Tanja Grønfeldt

Supplement til samtalen

For at få mere ud af samtalen, kan det ofte være givtigt at kombinere med andre behandlingsformer, hvor kroppen er i fokus. Og hvorfor det? Fordi vores følelser og tanker også lagres i kroppen, og det er vigtigt at det også forløses fysisk. Jeg anvender bl.a. NADA og afslappende kropsbehandling i form af healing, som supplement til samtalerne, hvis vi sammen vurderer, at det er relevant. Du kan læse mere om NADA her og healing her.

Der er altid en årsag

Dybest set er jeg logiker; ubalance kommer ikke af ingenting – og når der er et problem er der også en løsning og noget ’guld’ at hente. Jeg er optaget af at finde årsagen til problemstillinger, fordi jeg oplever ofte at der symptombehandles, hvilket ikke løser selve problemet. Når man tværtimod finder årsagen og forstår selve baggrunden for dens opståen, giver det et helt nyt perspektiv af muligheder og forandringspotentialer. På samme måde kan det at forstå meningen bag tilsyneladende dårlige mønstre ligeledes være en gave, fordi når vi begriber kernen, så kan vi se, hvad sammenhængen i virkeligheden er. Her kan ord være forløsende; jeg har efterhånden set det så mange gange og også oplevet det selv. Når der bliver sat ord på en følelse eller hændelse som har været ’fastfrossen’, så kan ordene gøre noget magisk og skabe en heling.

Meningsfulde sammenhænge

Jeg er optaget af sammenhængen mellem krop og psyke; der findes mere og mere evidens for, at det fysiske og psykiske har stor indvirkning på hinanden og er forbundne. Ofte har vi tendens til at være i hovedet og ignorere kroppens signaler. Her tænker jeg, at kroppen er en vigtig samarbejdspartner – og også budbringer, hvilket jeg skriver mere om under metasundhed. Jeg oplevede selv at få stress i 2007 grundet meget arbejde og ignorering af kroppens advarsler. Det betød et halvt års sygemelding, men blev et stort vendepunkt for mig.

Selvværd

Jeg beskæftiger mig meget med selvværdet, fordi det er vores fundament og meget tyder på, at det er forbundet med bl.a. angst og depression samt har indflydelse på vores humør, livskvalitet og vores funktioner i hverdagen. Jeg oplever ofte i mine samtaler, at lavt selvværd fylder – følelsen af at være utilstrækkelig i forhold til ægtefælle, søskende, venner, naboer, kolleger – omverdenen generelt. Måske grundet en opvækst med mobning, skilsmisse, misbrug manglende omsorg eller anerkendelse. Det betyder, at man kan føle sig forkert, dum, ufuldkommen og det kan koste meget energi at håndtere – som kunne bruges til noget andet. Her kan det gøre en stor forskel at gøde selvværdet, og arbejde med, hvem vi i virkeligheden er og vælge sig selv til med alt, hvad der er.

Tværfaglighed

Tværfaglighed har altid stået højt hos mig, fordi jeg tror på, at vi alle kan noget forskelligt, og når vi samarbejder bliver 1+1=3. Jeg har en stor bredde i mine kompetencer og er meget bevidst om, hvad jeg kan. Men det er ikke altid, at mine kompetencer rækker og derfor henviser jeg nogle gange videre. Fordi for mig er det vigtigste, at du får den bedste og rigtige behandling!
Jeg har et stort netværk af andre behandlere og hjælper gerne med at vejlede dig, hvis vi sammen vurderer, at der skal nye øjne på eller om det vil være gavnligt at kombinere noget andet sideløbende med behandlingerne hos mig.

Hvad siger kunderne om mig?

Gennem tiden har jeg fået en masse feedback – og det er guld værd for mig.
Det giver en glæde at se hvordan der sker forandringer i et forløb. 

“Tanja formår virkelig at lytte og forstå. Hun præsterer at sætte billeder på de ting, vi snakker om og også at se det fra en anden vinkel. Det er rart, for så ved jeg virkelig, at hun har forstået mig og jeg bliver klogere på mig selv”. A, 19 år.

“Tak for lærerige samtaler hos dig, Tanja. Jeg har fået talt med min søn og igangsat strategier. Det har allerede givet resultat og været en kæmpe øjenåbner. TAK dygtige dig”. M, 47 år. 

Du kan læse flere udtalelser her: Referencer

Min egen rejse

Mit mindreværd startede fra jeg var barn

Som barn var jeg ikke velsignet med de bedste kort på hånden med mit udseende. Jeg havde stritører og skæve tænder – begge dele blev dog rettet, da jeg blev teenager. Men udgangspunktet sad i mig; jeg følte mig ikke særlig attraktiv eller smuk, og når det årlige skolefoto skulle tages, var det årets værste dag. Ydermere var jeg 1,80 høj som 13-årig, hvilket gjorde det yderst akavet i forhold til drengene, og jeg følte mig som et omvandrende fyrtårn. På et tidspunkt undersøgte jeg seriøst, om man kunne få savet noget af benene af. Jep! Men jeg var så ked af min højde. Og nej, forklaringen om at det var modelhøjde, kunne jeg ikke bruge til noget. Mit udseende var med til at give mig et mindreværd og ikke føle mig god nok. Dengang i 80’erne talte man ikke så meget om følelser, og min familie var heller ikke specielt gode til det.

Jeg følte mig anderledes både i det ydre og indre

En ting var det ydre. Men i det indre følte jeg mig også anderledes, og har tit haft følelsen af at være ensom, selvom jeg er sammen med andre. Når jeg kiggede på andre, følte jeg, at de havde et ’Happy Life’. Jeg fokuserede på mine egne mangler og så ikke, at de måske også kæmpede med noget under overfladen. Fordi det kan være ret svært og grænseoverskridende at sige, at man har det skidt og har brug for hjælp.

psykoterapeut i Horsens - Tanja Grønfeldt
psykoterapeut i Horsens - Tanja Grønfeldt

Hvorfor kunne jeg ikke bare tage den lige vej?

Jeg har altid beundret dem, som vidste hvad de ville være som barn eller ung. Være målrettet, tage en uddannelse og så blive pensioneret derfra 40 år senere. En lige linje. Men altså, jeg vidste ikke, hvad jeg ville være – og synes ikke der var nogen som helst uddannelse, som passede til mig. Det frustrerede mig ikke at kunne finde min hylde. Det resulterede i, at jeg uddannelsesmæssigt ikke har taget den slagne vej, men step by step og håndplukket efter, hvad der fagligt har givet mening. Det betød en meget sammensat uddannelsesvej, som ikke lige frem fik mig til at passe bedre ind.

Hvorfor kunne jeg ikke bare have et 8-16 job og være glad?

Jeg har altid været optaget af sundhed og psykologi, og havde også en drøm om at blive psykolog, men valget blev dog uddannelsen til tandplejer, der var en mere ’almindelig’ uddannelse dengang. I starten af min karriere fik jeg et job på et hospital, hvor der i opgavebeskrivelsen bl.a. var meget patientkommunikation. Virkeligheden var en helt anden med travlhed og rutineopgaver suppleret med en kolerisk chef, der i hidsighed kunne sparke personalet under bordet. I de tre måneder jeg var ansat, anstrengte jeg mig virkelig, men faktum var, at JEG VAR DET HELT FORKERTE STED, SAMMEN MED DE HELT FORKERTE MENNESKER, DER IKKE SÅ MIG OG JEG FØLTE MIG HELT FORKERT OG KOMPLET UTILSTRÆKKELG. Det var et nulpunkt at ramme for mig, og det følte det som et nederlag at skulle sige op, for det var jeg nødt til. Det var dog så ekstremt, at jeg accepterede at jeg ikke passede ind – OG DET SKULLE JEG HELLER IKKE.

Jeg måtte gå min egen vej

Jeg tog en beslutning om, at jeg blev nødt til at gå min egen vej. Som tandplejer var jeg ved at blive kvalt i kun at kigge på tænder. Jeg er ikke til det smalle fokus – fordi det der interesserede mig var mennesket bagved, og forstå det menneske for at kunne hjælpe. Helheden. Derfor valgte jeg at læse videre mere bredt og fik jobs, jeg var glad for og efterhånden fandt jeg mere og mere frem til min kerne og fik samtidig en bredde indenfor det sundhedsfaglige felt, men også indenfor det psykologiske felt. Jeg tog en universitetsuddannelse, men har også uddannet mig indenfor den alternative og spirituelle verden – på den måde får jeg det bedste af begge verdener.

Fuld fart – og en tur i asfalten

Min proces gik fint, og jeg følte jeg gik den helt rigtige vej, men jeg kørte alt for stærkt. Jeg havde et godt job, var kursusgiver, renoverede hus og tog efteruddannelse. Hvorfor? FORDI JEG UDLEVEDE MIN DRØM. Godt nok lidt hurtigt, men…Og bum en dag i 2007 meldte min krop fra. Totalt. Det resulterede i en stress-sygemelding i 6 mdr, hvor jeg fik en hård opbremsning. Da jeg havde det dårligst, kunne jeg ikke overskue at lave frokost til mig selv – det var hårdt! Men selvfølgelig fik jeg stress, fordi ved stress er lavt selvværd ofte en central medspiller, idet man ved stress tillader sig selv at blive overbelastet, fordi man mangler færdigheder i at sige fra. Det at have oplevet stress ’indefra’ blev meget lærerigt, og indeholdt en gave der hed: Jeg skal have mig selv med!

psykoterapeut i Horsens - Tanja Grønfeldt

Jeg måtte opgive at passe ind

Det lyder måske let og logisk, men jeg har måttet opgive at passe ind. Det har været en årelang proces med megen egenterapi og uddannelse. Der har været meget sorg forbundet med det, men også forvirring, frustration, usikkerhed, utilstrækkelighed og en angst for ikke at føle sig god nok.  Jeg oplevede virkelig, hvor meget vi er flokdyr, og det at føle sig ’udenfor’ kan nemt blive tolket til ikke at passe ind.  Det ikke at passe ind, betyder dog ikke at man er forkert eller mindre værd. Det betyder, at man kan og er noget andet.

En retning viste sig – Psykoterapi og zoneterapi

Det blev mere og mere terapeut-vejen der blev min retning, og i 2012 tog jeg springet og blev selvstændig, hvilket jeg er enormt glad for. På den måde får jeg mine kompetencer i spil og jeg kan målrette mine sessioner, hvor jeg bruger både min faglighed men også min intuition. Jeg kan på min egen måde hjælpe de mennesker, der kommer til mig – og har efterhånden hjulpet hundredvis. Det er jeg SÅ taknemmelig over, og det giver mig en dyb glæde og meningsfuldhed. Karen Blixen sagde, “at først ved livets afslutning kan man se, at man har tegnet en stork” – med andre ord, de sving der er på vejs er en del af et større billede og hver streg giver mening.

Jeg har accepteret, at jeg er den jeg er. Jeg er anderledes, og skal ikke passe ind – det krymper jeg af, hvis jeg skal. Som menneske – og fagligt passer jeg ikke ind i en kasse, men er derimod sammensat med bredde og dybde og jeg har omsider erkendt, at jeg er unik. Jeg har fundet en vej – min vej både personligt og fagligt. Og mine egne smerter og struggles – giver mig en særlig forståelse for andres udfordringer, kriser og søgen efter at passe ind. 

Jeg er ’landet’ – og har erkendt at jeg er præcis, som jeg skal være
Jeg har en hverdag, hvor jeg mærker en ro og lever et liv, der er 100% mit
Jeg føler mig fri og kan være mig, fordi jeg er stoppet med at prøve at passe ind
Jeg har lært at være glad for mine styrker/talenter og rumme mine begrænsninger

Jeg er noget særligt – det er du også 😊

 

Skal jeg hjælpe dig til forstå dig selv, så du kan leve dit liv ud fra dine potentialer? 

Erhvervserfaring

 • Selvstændig psykoterapeut i egen praksis, hvor jeg udbyder samtaler og behandling. I 2012-16 praksis på Torvet, partner med psykolog Anna Dreyer, derefter praksis derhjemme, Klokkedalsvej 28 (2016-igangværende). Fra juni 2023 også zoneterapi-behandling.
 • Coach og jobkonsulent ved U-turn, FysioDanmark Horsens (https://fysiodanmarkhorsens.dk/u-turn/). Undervisning og samtaler med sygemeldte borgere med kroniske smerter (2020- 2022)
 • Ekstern coach hos Skanderborg Kompetencecenter, samtaler med borgere der er sygemeldte, i ressourceforløb, jobafklaringsforløb samt kontanthjælpsmodtagere (2013- 2020)
 • Censor, Tandplejerstudiet, Århus og Københavns Universitet bl.a. ved bachelorprojekter (2011-igangværende)
 • Kursusholder for HK, efteruddannelse Klinikassistenter bl.a. i kost, kommunikation, sociologi (2004-2016)
 • Underviser, Århus Universitet, Tandplejeruddannelsen (2003-2010)
 • Projektkoordinator Gør Horsens Lettere, Sund By Horsens (2001-2002)

Uddannelser

 • Zoneterapeut  RAB-godkendt (2023)
 • Certificeret stresscoach (2021)
 • NADA-uddannelse (2020)
 • Kurser indenfor psykologi, pædagogik og selvudvikling (2019)
 • Metasundheds-practionner (2018)
 • Certificeret Tankefelt Terapeut (2016)
 • ICI-certificeret coach (2013)
 • Sundhedsfaglig kandidat, cand.scient.san (2011)
 • Diplomuddannelse (2000)
 • Tandplejer (1994)