Eksamensangst

Behandling af eksamensangst

Eksamensforløb til behandling af eksamensangst kunne være til dig, hvis du kan genkende følgende:

Er du en af dem, der frygter eksamen?
Mister du fokus til eksamen?
Frygter du, at ‘klappen går ned’?
Tænker du: “Eksamen – åh nej, det klarer jeg aldrig”
Har du dårlige erfaringer med eksamen, som spænder ben for dig?
Forbereder du dig ekstremt meget uden at få udbytte af indsatsen?
Har du manglende koncentration eller lyst til at gå til eksamen?

Hjælp til eksamen Eksamensangst
Tanja Grønfeldt - Eksamen

Hvordan opleves eksamensangst?

Eksamensangst kan optræde som fysiske symptomer som fysiske symptomer eksempelvis: 
Hjertebanken, kvalme, opkast, kvalme, katastrofetanker, koncentrationsbesvær, søvnproblemer og svedige hænder.

Det kan også være psykiske symptomer i form af at mærke vrede, frustration eller være bange eller skamfuld. Det er naturligt, at der kan være en vis nervøsitet eller eksamensangst, men problemet opstår, hvis det tager overhånd. Derfor kan et eksamensforløb være relevant.

Mine erfaringer med eksamensangst

Gennem mine 10 år som censor ved Århus Universitet, har jeg set en del forskellige eksamenssituationer. De fleste klarer det godt, og så sidder jeg og glædes over deres evne til at formidle stoffet. Andre har det svært. Der ser man de flakkende øjne, de svedige og rystende hænder, røde plamager på kinder og hals samt et manglende fokus. I situationen forsøger vi selvfølgelig at hjælpe og få ro på, men det kan være svært i nuet at samle sig, hvis først nervøsiteten har bredt sig. Derfor kan det være en rigtig god ide at få behandling af  eksamensangsten før eksamen, så du kan gå rolig til eksamen. Og få en god oplevelse, så det er faget og pensum der er i fokus og ikke angsten, der styrer.

Værd at huske, når du har eksamensangst

  • Det er fuldstændig normalt at blive nervøs inden en eksamen, fordi det er kroppens måde at sørge for at du kan præstere noget ekstra. Det er således en måde at gøre dig kampklar på. 
  • Du er ikke den eneste! Tusinder lider af eksamensangst!
  • For hjernen kan eksamenslokalet – eksamenssessionen føles som en livsfarlig arena, hvor tiden sammen med lærer og censor kan føles som en kamp mellem liv og død. Det er det IKKE. Hjernen rammes af frygt og forestiller sig det værste. 
  • Ofte er det det sidste døgn, den sidste aften, den sidste time og de sidste minutter inden eksamen at det hele peaker. Jo nærmere eksamen kommer jo mere eksamensangst. Konfrontationen kommer tættere og tættere på, og det er det, som hjernen reagerer på. En bevidsthed om at det er det, som er på spil kan også hjælpe dig. 

“Du er ikke den eneste! Tusinder lider af eksamensangst!”

“Hjernen rammes af frygt og forestiller sig det værste”

13 gode råd til at håndtere eksamensangst 

Der er mange der har gode råd om eksamen. Jeg har taget udgangspunkt i, hvad jeg har oplevet som censor ved eksamensbordet og på baggrund af det udarbejdet 13 gode råd til at håndtere eksamensangst. Formålet er, at du kan nedsætte ubehaget ved at gå til eksamen og få vendt det til en god oplevelse, hvor du kan formidle og præstere, det som du har lært. Jeg håber meget, at du vil kunne få glæde af dem – du kan læse dem i bloggen her

Hjælp til eksamensangst

Jeg tilbyder eksamensforløb med 3 sessioner. Forløbet er til dig som har brug for hjælp til at få ro på, håndtere eksamensangst og få eksamensteknikker. Det er et skræddersyet forløb, som tilpasses efter dine behov.