Overvægt

Tegn på overvægt

Overvægt måles ofte ved hjælp af BMI, som kan være med til at give en rettesnor om der er tale om overvægt. Det findes ved at dividere kropsvægt (kg) med højden (meter) i anden potens. BMI på 25-30 kategoriseres som moderat overvægt, mens BMI over 30 er svær overvægt. BMI er dog et teknisk mål, og kan kun være vejledende, da det afhænger af forskellige faktorer herunder eksempelvis muskelmasse. Andre måder der kan anvendes er talje- og hoftemål, fedtprocent og kropsfacon. Vigtigst er dog det samlede billede – og at være ærlig overfor dig selv; hvordan har du det med dig selv og din figur? Hvordan er dine kost- og motionsvaner?  Ofte giver overvægt fysiske helbredskonsekvenser, men også psykiske gener i form af stigmatisering fra omverdenen, hvilket gør at hverdagen påvirkes og betyder, at overvægten er svær og udfordrende at leve med.

Overvægt – udpluk fra min praksis, hvordan oplever andre det?

’I morgen går jeg i gang’

’Jeg har i mit liv tabt mig uendelig mange kilo. Og taget dem alle på igen – så godt og vel’

’Jeg har prøvet samtlige kure på markedet ’

’Jeg har haft totalt yoyo-vægt – det har kunnet svinge +/- 40 kg’

’Jeg vil så uendelig gerne være normal’

’Når jeg arbejder så meget, så bliver mit spisemønster helt forfærdelig’

’Når jeg er i byen, så føles det som en udstillingssituation – der er jeg meget bevidst om, hvad andre tænker. Så derfor er det rigtige tøj vigtigt, og hvor meget jeg spiser. Det skal ikke virke som om jeg bare sidder og grovæder’.

’Derhjemme kan jeg spise så meget, at jeg får det helt dårligt. Jeg er ikke i stand til at sige stop’

’De der hvide havestole, de er jo enhver overvægtigs mareridt’

’Jeg tør ikke spise en is på gaden. Gennem tiden har jeg fået så mange ubehagelige bemærkninger’

’Jeg kunne ikke drømme om at gå i en lingeri-butik, som jeg ser ud nu. Det drømmer jeg om at kunne’

Overvægt – mine erfaringer

Jeg tilbyder hjælp til vægttab i Horsens. Ved overvægt er det vigtigt at huske, er at det tager tid at udvikle overvægt – ofte har dem som jeg møder i min praksis været det i en årrække, nogle helt fra barndommen. Hjælp til vægttab er individuelt tilrettelagt, ofte ved at vi sætter nogle delmål og mål af forskellig karakter. Nogle har brug for kostplaner og vejning for at få en stabilisering og igangsat et varigt vægttab. 

Vigtigst er dog at komme ’bagom’ overvægten og finde frem til, hvad der gør at man spiser – og spiser for meget. En analyse af mønstre og hvad overvægten er kommet af, og hvilket behov den oprindelig dækker. Desuden at få etableret nogle hensigtsmæssige strategier, der kan sikre ’nødhjælp’ og være med til at holde kursen. Jeg oplever, at overvægt kan uendelig udfordrende, sejlivet og ensomt at slås med og som dagligt  kan give mange kvaler, selvkritik og begrænsninger. Overvægt kan også blive en del af personligheden eller beskyttelse, så ofte arbejdes også med selvværd, selvtillid, og identitet for at skabe en forandring, der holder.