Tanja Grønfeldt

Din psykoterapeut i Horsens

Hverdagsangst

Hverdagsangst 150 150 admin

Angst i hverdagen

Over tid fik Mette mere og mere angst i sin hverdag. Hver gang noget ikke gik helt som det skulle på Mettes arbejde, så dunkede hun sig selv i hovedet og blev utilfreds med sig selv. Små situationer som f.eks. forsinkelse til et møde, en glemt mail, eller uforudsete hændelser, kunne give anledning til timelang selvevaluering efterfølgende. 

Hvordan påvirker angst hverdagen?

Mettes egen løsning på problemet blev mere kontrol og mere planlægning. Det blev sådan, at hun skulle have 100% styr på alting hele tiden – 99% blev ikke godt nok. Det blev dog mere og mere anstrengende og uudholdeligt for hende. Angsten begyndte at blive tydelig i form af hyppige daglige perioder med hjertebanken, svedige håndflader,  mundtørhed og uoverskuelighed. Måske kender du det alt for godt?

Hvordan tackle angst i hverdagen? Hvad blev vigtigt?

Først og fremmest en bevidsthed om, at hun var havnet i en ’kontrol-fælde’, hvor hun kun fandt ro og tilfredshed med sig selv, hvis hun havde gjort det godt og fejlfrit. Hun så sig selv i øjnene og tog valget om, at det havde hun ikke lyst til at fortsætte med, fordi prisen var for høj. Vi satte forskellige ting i gang – bl.a. arbejdede med, hvordan hun kunne have som fact, at hun ikke kan planlægge og styre sin omverden. Desuden et fokus på, hvordan hun kunne bevare roen i situationen og have forskellige strategier hertil. Indsatsen gjorde, at Mette langsom fik det bedre og turde give mere slip og være i det.

Hverdagsangst er kendetegnet ved, at den rammer, når der er for meget pres på dit liv og ansvaret er større end du kan overkomme. Det kan føles ubehageligt, men husk hverdagsangsten har også den funktion, at den er der for at passe på dig og bidrage til at gøre dig mere lydhør og kompetent. Derfor er kunsten at få hjælp til at forstå angsten og bruge den konstruktivt.

Har du angst i din hverdag – så er der hjælp at hente. Du kan kontakte mig på nedenstående link og booke en aftale. Håber vi ses!

https://tanjagroenfeldt.dk/kontakt

Jeg har følt mig så værdiløs. Min far valgte alkoholen fremfor mig.

Jeg har følt mig så værdiløs. Min far valgte alkoholen fremfor mig. 150 150 admin
’Jeg har følt mig så værdiløs. Min far valgte alkoholen fremfor mig.’ Pia oplevede en opvækst med alkohol og svigt. Far drak og mor vendte det blinde øje til, og forsøgte at holde sammen på familien. Den utrygge opvækst gjorde, at Pia ikke følte sig hjemme derhjemme – og i det hele taget værdiløs. Fordi ’når han ikke ville os, var det vel fordi vi ikke var det værd’? Det blev til et mønster, hvor Pia har sat sig selv i anden række i mange af livets facetter. Hun har i stor udstrækning lært at tilpasse sig og har fået en sandhed om, at hendes behov ikke er vigtige. Det har bl.a. betydet meget lavt selvværd, dårligt fungerende parforhold og flere depressioner. Det blev vigtigt for Pia at se mønstret; at hun blev forsømt som barn, men at hun i voksenlivet har forsømt sig selv, fordi hun ikke har lært andet. At begynde at stå ved sig selv, at ’det er faktisk sådan, at jeg har det’ eller tillade sig selv at blive vred over noget. Det har været en lang proces, men Pia er nået frem til, at ’jeg har faktisk også ret til et godt liv’, hvilket jo giver et helt andet fundament. Måske har du også følt dig værdiløs i din opvækst? Der kan være mange årsager til svigt. I Pias tilfælde var det alkohol, men det kan skyldes uendelig mange andre årsager, f.eks. sygdom i familien, skilsmisse, vold, mobning i skolen. Et sted at starte er at finde ud af, om/hvornår du føler dig værdiløs eller mindre værd end andre. Hvornår kommer du til at tilsidesætte dine behov? Er du en af dem, der i virkeligheden har svært ved at passe på sig selv? Og finde frem til, hvorfor du har det mønster – hvornår er det startet. Tiden er måske kommet til at det ikke er hensigtsmæssigt for dig at følge længere, og begynde en ny kurs.

Pigen der glemte at gå

Pigen der glemte at gå 150 150 admin

Pigen der glemte at gå
D. 4.3.19. var udsendelsen på DR3om den unge Mauda, der lammes i benene uden at lægerne ved hvorfor. Man følger hende undervejs i processen med at acceptere de begrænsninger, som kroppen giver hende, og finde meningen med livet som handicappet fanget i en ældrebolig.

En del af mine klienter kommer til mig netop der, hvor der er sket en forandring – ofte sygdom, der gør, at de bliver nødt til at leve livet på en anden måde. Det kan være en kræftdiagnose, stress, en dårlig skulder, en hjerteoperation som kommer til at udgøre dette vendepunkt. Og så er spørgsmålet: Hvordan kommer man videre, når livet går i stå? Hvem er jeg, når jeg ikke kan arbejde mere som sygeplejerske, chauffør.. eller måske ikke på samme måde eller omfang. Det giver et stort tab og afsavn, men også en ’livsforvirring’. For som jeg ofte hører; ’det var jo ikke lige sådan her, jeg havde forestillet mig at det skulle være’. Mauda gør nogle erkendelser undervejs, og siger bl.a. tidligere gik jagten på det, der kunne ske – alt kunne blive bedre. Men nu lever hun mere i nuet. Hun definerer sig selv ud fra det samme; ’kernen er den samme’ – hvilket er så sejt! Og hun slutter af med at sige: ’Jeg skal nok få et godt liv’.

Måske er du også i et vendepunkt og skal en ny vej … jeg er klar på at hjælpe dig ☺